Çankırı`da 19 Mayıs Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla "Atatürk ve İstiklal Yolu Kahramanlarına Saygı Yürüyüşü" düzenlendi.
Çankırı Valiliği, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Gazi Üniversitesince düzenlenen yürüyüş, Kastamonu`nun İnebolu ilçesinden Ankara`ya uzanan İstiklal Yolu`nun Çankırı bölümünde gerçekleştirildi.
Yürüyüşe Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Gazi Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Bekir Buluç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, ÇAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Erdem, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, akademisyenler, öğrenciler, daire amirleri ve çok sayıda gencimiz katıldı.
Katılımcılar Üçoluk Karakolu mevkiinden Kıyısın köyüne kadar 5 kilometrelik yolu ellerinde Türk bayraklarıyla yürüdü.
Kıyısın köy meydanında sona eren yürüyüşün ardından düzenlenen tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı.
Törende ilk olarak konuşan Gazi Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Bekir Uluç, Gazi Üniversitesi’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı günleri ile İstiklal Yolu kahramanlarını yâd etmek için bir araya geldiklerini söyledi.
İstiklal Yolu`nun önemine vurgu yapan Buluç, "Türk Kurtuluş Savaşı`nda İnebolu`ya deniz yoluyla gelen cephane kağnılarla bu yoldan cepheye götürülmüştür. Şerife Bacı`nın bebeğiyle cepheye silah taşırken donarak şehit olduğu yol bu yoldur. Bu yolu yürümek elbette Kurtuluş Savaşı`nda cephane taşıyan aziz milletimizi anlamaya yetmez. Lakin bir nebze de olsa burada yaşananları tahmin etmemizi ve onları anmamızı sağladığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ise İstiklal Yolu`nda istikbale bir not bıraktıklarını, şehitlere dualar gönderdiklerini söyledi.
İstiklal Yolu`nda emek çeken, gayret gösteren, şehit olan ve gazi kalan herkesi minnetle andığını vurgulayan Rektör Çiftçi, "Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak bizim bu milletin her bir değerine sahip çıkma, yaşatma ve yeni değerler üretme adına gayretlerimiz devam edecektir. Bugün İstiklal Yolu ile ilgili birçok çalışma, araştırma yapılmış, biz bunları yazılı kaynak haline getirdik. Üniversite olarak da bu çalışmaların odağında olmaktan her zaman mutluluk duyuyoruz. İstiklal Yolu`nda çekilen sıkıntıların, gayretlerin sonucu elbette bize bir bağımsızlık getirmiştir. Anadolu coğrafyasında yaşayan her fert İstiklal Yolu kahramanlarına minnet borçludur. Millet olarak tarihimiz boyunca birçok imtihanla karşı karşıya kalmışızdır. Büyük millet olmanın bir sonucudur imtihanlarla baş başa kalmak. Bu imtihanların hepsinden de başarıyla çıkmışız çok şükür. Dünya şunu artık çok iyi biliyor ki; tarih boyunca 17 imparatorluk kuran Türk milleti, bundan sonra da her alanda gücünü ve etkisini gösterecektir. Ama şunu da biliyor dünya. Biz gittiğimiz her yere adaleti tesis etmek ve nizam-ı âlemi götürmek için gidiyoruz. Bugün gelişen teknolojiye ve değişen dünya düzenine rağmen sömürü düzeni devam ediyor, milyarlarca insan açlık, sefalet ve sıkıntı içinde yaşamak zorunda kalıyorsa, dünya yeniden Türk’ün adaletine ve anlayışına muhtaç demektir. Biz de bunun için azim ve gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Bu anlamda gençlerimize büyük görev düşüyor. Onların bu görev ve sorumluluk bilincinde olduklarına olan inancımızda tamdır. " ifadelerini kullandı.
Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, İstiklal Yolu`nda bulunmaktan ve gençleri burada misafir etmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Kurtuluş mücadelesinde yapılan fedakârlıkların, harcanan emeğin, feda edilen canların gençlere anlatılmasını önemsediğini belirten Ayaz, "Belki hep beraber biraz önce yürüdüğümüz yolda istiklal mücadelesinin hangi fedakârlıklarla gerçekleştirildiğini, o zamanın şartları ve o zamanın vasıtalarıyla o yoldan Ankara`ya kadar, Ankara`dan sonra da aslında cephe hattına kadar cephanenin nasıl sevk edildiğini, o zamanın manevi havasını bir nebze olsun teneffüs etmeye çalıştık. Ben her zaman Kurtuluş Savaşı sırasında yapılmış olan fedakârlıklar, harcanan emeğin, çekilen sıkıntılar ve feda edilen canların gençlerimize anlatılmasını çok önemsiyorum. İstiklal Yolu ile yaptığımız her türlü faaliyetin buna hizmet etmesi için el birliğiyle gayret göstermekteyiz. Bu anlamda bugünkü etkinlik için başta Gazi ve Çankırı Karatekin Üniversitelerimiz olmak üzere emeği geçen ve katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum. " diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Sanatları Topluluğu’nun yaptığı “Kıyısın Köyü İstiklal Yolu” tablosu, Gazi Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Bekir Buluç ve Gazi Egitim fakültesi dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi tarafından, Vali Abdullah Ayaz, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen ve ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ve Kıyısın köyü Muhtarı Ahmet Dildar’a teslim edildi.
Daha sonra Gazi Üniversitesi Halk Dansları Toplulukları ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Yesevi Sanat Topluluğunca halk oyunları gösterisi sunuldu.
“Atatürk ve İstiklal Yolu Kahramanlarına Saygı Yürüyüşü Töreni” Türk Güneşi Müzik Topluluğu konseri ve yemek ikramı ile sona erdi.