ÇAKÜ’de, “TÜBA Üniversite Programları” çerçevesinde “Eser Element Tayininde Yeni Yaklaşımlar” konferansı verildi

Prof. Dr. Mustafa Soylak, TÜBA Üniversite Programları çerçevesinde, ÇAKÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda, "Eser Element Tayininde Yeni Yaklaşımlar" başlıklı bir konferans verdi.

ÇAKÜ HABER MERKEZİ////

ERCİYES Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) "Üniversite Programları" çerçevesinde, ÇAKÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda, "Eser Element Tayininde Yeni Yaklaşımlar" başlıklı bir konferans verdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, Prof. Dr. Mustafa Soylak’ın analitik kimya, biyoanalitik kimya, spektroskopi alanında çalışan bir bilim insanı olduğunu belirterek, “Sadece Erciyes Üniversitesi’nde değil, Türkiye’de ve dünyada bu alanda çalışan birçok bilim insanının yetişmesine vesile olan değerli bir hocamız. Ben de bunlardan biriyim. Değerli hocamın yayınlarından, önerilerinden, bilgilerinden istifade ettim. Türkiye’de iyi ki Mustafa Soylak gibi değerli hocalarımız var. Bu konuda ne kadar söz söylersek söyleyelim, hocamızın gerçek değerini ifade etmiş olmayız” dedi.

“AKADEMİK ÇALIŞMALARIN DEĞERİ, MADDİ KISTASLARLA ÖLÇÜLEMEZ”

Akademik çalışmaların değerinin, herhangi bir maddi kıstasla ölçülemeyeceğine işaret eden Rektör Çiftçi, “Bu değeri biz ancak o kişinin zihninde ve gönlünde bulabiliriz. Onun tek gayesi, bilim dünyasına bilgi üretmek ve bilgiyi yaygınlaştırmaktır. Böylece hem ülkeye ve dünyaya katkı yapmak hem de o alanda nitelikli insan gücünü yetiştirmektir” diye konuştu. Analitik kimyanın, bütün bilim dallarıyla ilişkili olan alanlardan biri olduğuna dikkat çeken Rektör Çiftçi, “Analizin olduğu her yerde, insan sağlığını etkileyen veya ekolojik gereksinimlerin olduğu her yerde analitik kimya vardır. O yüzden analitik kimyada kendini iyi yetiştiren bir kişi hem birçok multidisipliner bilim alanında çalışma sağlayacak hem de o analitik kimyanın getirmiş olduğu bazı fırsatlardan istifade etmiş olacaktır. Aynı zamanda çok iyi bir yönetim sürecine katkı sağlamış insanlar olacaktır. Süreç yönetimini çok iyi bilecektir. Standardizasyon ve kalite süreçlerini çok iyi bilecektir. Bu nedenlerle analitik kimya, bilim dalları içerisinde çok büyük öneme haiz bir alandır” ifadelerini kullandı.

“TÜBA, BİLİMİN YAYGINLAŞMASINI SAĞLIYOR”

Konuşmasında TÜBA’nın önemine de değinen Rektör Çiftçi, Türkiye’de bilimin yaygınlaşması, toplumdaki farklı kesimler üzerindeki etkisinin artırılması ve bilim dünyasına yeni insanların kazandırılması konusunda, TÜBA’nın çok güzel çalışmalara imza attığına işaret etti. Rektör Çiftçi, TÜBA’nın, özellikle tercümelerle, özgün bilgi üretimiyle ilgili ve öncelikli alanlar içerisinde insan gücü yetiştirme, bilimsel çalışma yapma, uluslararası rekabet edilebilirlik konusunda potansiyel sağladığını vurguladı. Rektör Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben buradan Türkiye Bilimler Akademisi’nin değerli başkanına ve üyelerine teşekkür ediyorum. Dünyadaki önemli gelişmeleri bizlere aktaracak önemli bir vesileye öncülük ettiler. Saygıdeğer hocamın üniversitemize gelmesi, sizlerle ve bizlerle birlikte olması dolayısıyla da kendilerine teşekkür ediyorum. Hocamızı ilerleyen dönemlerde de üniversitemizde sıklıkla görmeyi arzu ettiğimizi de ifade etmek istiyorum. Saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum.”

PROF. DR. SOYLAK: “İKİ DOKTORAYA SAHİP NADİR REKTÖRLERİMİZDEN”

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Mustafa Soylak da Rektör Çiftçi’ye, kendisinden sitayişle bahsetmesi dolayısıyla teşekkür ederek, “Gerçekten Sayın Rektör kendisi de bizim anabilim dalımızda, sonra da ikinci doktorayla ki Türkiye’de iki doktoraya sahip nadir rektörlerimizden bir tanesidir, bilime önemli katkıları olan bir insan. Şimdi sunuma başladığımda da göreceksiniz, hocamızın çalışmalarından da örnekler vereceğim. Bu güzel sözleri için teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Kısa açılış konuşmasının ardından, TÜBA tanıtım filmine yer veren Prof. Dr. Mustafa Soylak, daha sonra “Eser Element Tayininde Yeni Yaklaşımlar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Soylak konuşmasında, eser elementlerin tanımı, esansiyel ve toksik elementlerin kapsamı ve sağlık açısından önemi, ağır metallerin gıdalardan suya, kozmetik ürünlerden oyuncaklara kadar geniş kullanım alanlarında bulunması, faydaları ve sağlıktaki etkileri ve bu metallerin kantitatif tayini ile ilgili yenilikçi gelişmelerden bahsetti. Prof. Dr. Soylak, bu eser metallerin tayini için daha az toksisiteye sahip çevreci yeşil kimya temelli yeni nesil malzemelerin sentezi ve ağır metallerin gideriminde kullanımına dikkat çekti.

Yayınlanma Tarihi: 14 Kasım 2023 Salı
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2023 Salı