ÇAKÜ’de Ahilik Konferansı

“Medeniyetimizin ve Birliğimizin Mayası Ahilik Sistemi Konferansı”, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ile Kırşehir Ahi Meclisi Başkanı Kazım Ceylan ve beraberindeki meclis üyelerinin katılımıyla Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi

ÇAKÜ HABER MERKEZİ////

TARİHÇİ-Araştırmacı Kazım Ceylan’ın konuşmacı olarak yer aldığı, “Medeniyetimizin ve Birliğimizin Mayası Ahilik Sistemi” Konferansı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ile Kırşehir Ahi Meclisi Başkanı Kazım Ceylan ile Ahi Meclisi üyelerinin de konuk olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, Üniversite olarak akademik bilgi üretirken, medeniyetimizin dayandığı temel unsurlara göre de şekillenmeye devam ettiklerini ifade etti. 85’e yakın ülkede 255 üniversite ile ikili iş birlikleri olduğunu hatırlatan Rektör Çiftçi, “Ahilik ve Yaren kültürünün merkezinde bir üniversite olarak bir yandan yerel düzeyde medeniyetimizin dayanaklarını anlatmaya, değerlerimizi yaşatmaya çalışıyor diğer yandan uluslararası mecrada kültürümüzü tanıtmaya ve yeni değerler üretmeye çalışıyoruz” dedi.

“Ahilik Sadece Tarihimizden Bir Cüz Değil Medeniyetimizin Özüdür”

Rektör Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde geçmişten aldığımız çok önemli güç kaynaklarımız var. Dün bu salonda bu güç kaynaklarımızdan biri olan Erol Güngör hocamızı anlattık. Prof. Dr. Erol Güngör’ü anlatırken Kırşehirli olduğunu, Ahilik diyarından yetişen bir bilim insanı olduğunu bir bilinçle vurgulamıştık. Zira bilim dünyasına çok önemli katkıları olan bu insanımızı aynı zamanda ahilik kültürünün de bir ürünü olarak görüyoruz. Türk kültürünün ana unsurunun İslamiyet olduğunu vurgulayan Güngör, İslam’ı sadece ibadetimizin esaslarını belirleyen bir inanç olarak görmüyor, bununla birlikte, hukuktan ekonomiye kadar birçok alanı kapsayan ilkeler ve prensipliler olarak tanımlıyor. Bu anlayış İslam’ı bir medeniyet mayası olarak gören Ahilik anlayışının bilim dünyasındaki yansımasından başka bir şey değildir. Fütüvvetnamlerde prensipleri ortaya konan fetâ hareketinin Anadolu’ya özgü hali olan Ahilik, İslam kültür ve esaslarına dayalı, Türklerin kültür dinamiklerini geleneklerinin içinde barındıran, Anadolu`nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde en etkili teşkilattır. Ahilik sadece Anadolu`nun İslamlaşmasına, Türkleşmesine katkı sağlamakla kalmamış, aynı zamanda orada yaşayan insanların, ekonomiden tutun da sosyal düzenlemelerine kadar birçok ilkeyi de ortaya koymuştur. Ve Ahilik o dönemde Anadolu`dan Balkanlara, Kafkaslara, Afrika`ya kadar giden bir süreç içerisinde tarihi belirleyici ana unsur olmuştur. Dolayısıyla bugün geçmişimizi medeniyetimizi anlatırken, Ahilikten bahsetmek zorundayız. Zira Ahilik sadece tarihimizden bir cüz değil medeniyetimizin de özüdür. Günümüzdeki birçok problemin kaynağı insanların nobranlığı ve bencilliği iken özgeciliği vaz eden Ahilik ahlakının bugüne taşınması temel görevlerimizden biri olmalıdır. Yine Merhum Erol Güngör`e atıfla söyleyecek olursak, kültür değişebilir ancak bir özü vardır ve toplumların o özü koruma görevi vardır. Dolayısıyla biz, kültür dinamiklerimizi ne kadar çok anlatırsak, zihinlerde ne kadar çok iz bırakırsak, aslında milletimizin temel yargıları, temel değerlerini ve kültür unsurlarımızı o kadar yaşatmış ve güçlendirmiş olacağız. Bizler üniversite yönetimi olarak bu anlayışla öğrencilerimizin yetişmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki Ahilik aynı zamanda sürdürülebilir bir eğitim sistemi olarak da bize güçlü bir miras bırakmıştır. Bunun teferruatını, çok kıymetli Ahi Meclisi Başkanımız Kazım Ceylan hocamız anlatacaktır. Son olarak şunu vurgulamak isterim ki Anadolu’da, bugün özgüvenimizle bir paradigma ortaya koymuşsak bunun kök hücresi Ahilik öğretisi ve sistemiyle olmuştur. Bu nedenle, Ahiliği ne kadar çok bilirsek, medeniyetimizin ana unsurlarını da o kadar bilmiş olacağız. Ben, katılımlarınız için başta Harran Üniversitesi Rektörümüze, Ahi Meclisi üyelerimize, kıymetli hocalarımıza ve sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyor, saygılarımı arz ediyorum.”

Konferansta söz alan Tarihçi-Araştırmacı Kazım Ceylan, “Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin Ahi Rektörü” olarak takdim ettiği Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye, düzenlediği programdan ötürü teşekkür etti. Ceylan sunumunda dünyevi ve uhrevi bir sistem olarak Ahiliğin Osmanlı’nın cihan devleti olmasındaki etkisine ve katkısına dikkat çekti.

Yayınlanma Tarihi: 05 Aralık 2023 Salı
Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2023 Çarşamba