Eskişehir - Tohum ve Fidanlik Tekniği, Ağaçlandirma Tekniği ile Orman Amenajmanı Ders Uygulamaları

Fakültemiz Orman Mühendisliği Bölümü 3. ve 4. Sınıf öğrencileri Tohum ve Fidanlık Tekniği, Ağaçlandırma Tekniği ve Orman Amenajmanı ders uygulamaları Doç. Dr. Alkan GÜNLÜ ve Dr. Öğr. Üyesi Bora İMAL rehberliğinde 18-20 Mayıs 2022 tarihleri arasında Eskişehir de yapılmıştır.

Uygulama dersleri Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü çalışma alanlarında iki gün sürmüştür. Bu kapsam da birinci gün ilk olarak Mihalıççık Yarı-kurak Bölge Ağaçlandırma Alanları ve dünyaca ünlü Çatacık-Sarıçam Ormanlarına gidilerek uygulamalı eğitim verilmiştir. Gezinin bu kısmında bizlere Eskişehir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Metin TOPÇU, Mihalıççık Orman İşletme Müdürü Güray GÜN, Şube Müdürü Erkan YURT, Mihalıççık Orman İşletme Müdür Yardımcısı Onur ILGAZ, Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürlüğünden Orman Mühendisleri Yaşar DUMAN, Rıza KAMEK ve Metin İNAN ile işletme şefleri Yusuf ERCAN ve Mehmet Ufuk DOĞAN eşlik etmişlerdir. İlk olarak Bozan Yarı-kurak Bölge Ağaçlandırma Sahasına geçilerek alanda bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında ekibe bilgi verilmiş sonrasında diri-örtü temizliği, makineli toprak işleme, tür seçimi, fidan tipleri, dikim teknikleri ve kültür bakımı tedbirleri hakkında ayrıntılı ve uygulamalı teknik bilgi verilmiştir. Daha sonra Çatacık Sarıçam ormanlarında doğal gençleştirme, tohumlama kesimi, gençlik bakımı, sıklık bakımı ve aralama çalışmaları yerinde görülerek Orman Mühendisleri tarafından uygulamalı eğitim verilmiştir.

Uygulama gezisinin 2. gününde ise Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sayın İsmail BOZ makamında ziyaret edilerek Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi alınmıştır. Sonrasında Sarıçam, Toros sediri ve Ehrami karaçamı tohum bahçesine geçilerek tohum kaynaklarının öneminden bahsedilmiş tohum bahçesi kurma çalışmalarının aşamaları uygulamalı olarak anlatılmıştır. Ardından Türkiye’nin en büyük fidanlıklarından birisi olan Eskişehir Orman Fidanlığına geçilerek fidanlığın genel bir tanıtımı yapıldıktan sonra çıplak köklü ve tüplü fidan üretim çalışmaları hakkında teknik bilgi verilmiştir. Özellikle “Enso” tip kapların tasarımı ve kaplarda kullanılan yetiştirme ortamları hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Daha sonra kozalaktan tohum çıkarma tesisi ve soğuk hava deposu incelenmiş, son olarak fidanlık serasında çelik ve aşılı fidan yetiştirme teknikleri yerinde gösterilmiştir. Gezinin bu kısmında ise ekibimize Bölge Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri yanında Eskişehir Orman Fidanlık Müdürü İzzet BOLATKIRAN, Eskişehir Orman İşletme Müdürü Doğan KİRAS, Eskişehir Orman Fidanlık Müdür Yardımcısı Niyazi DAMAR, Eskişehir Orman İşletme Müdür Yardımcısı Seyda KAMBUROĞLU, Fidanlık şefleri Sercan ER ve Cemal KARAKURT eşlik etmişlerdir.

Fidanlıktaki uygulamaların ardından Eskişehir Orman Toprak ve Ekoloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ziyaret edilerek kurumun yapmış olduğu çalışmalar hakkında müdür yardımcısı Özgür KİRACIOĞLU ve başmühendislerinden Mehmet SAYMAN tarafından gruba bilgi verilmiş ve ardından laboratuvarda uygulamalı olarak toprak tahlilleri gösterilmiştir.  Gezinin son bölümünde ise Türkiye’de bir ilk olan ve “Yapay Jeopark” olarak bilinen Kayaç parkı ziyaret edilmiştir. Burada, Dr. Nejat ÇELİK parkta bulunan 81 adet kayaç ve maden kütlelerinin geldiği yer ve özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir.

Söz konusu uygulama dersleri ile öğrencilerimiz ormancılık mesleğinin çok yönlü ve çok zevkli yanlarını görme fırsatını yakalamıştır. Bunun yanında öğrenciler uygulama sonrası   Eskişehir şehir merkezini, tarihi ve turistik yerlerini de gezme imkanı da bulmuşlardır.

Yoğun çalışma programı ve gündemlerine rağmen bu uygulama derslerinde bizleri yalnız bırakmayan, bilgi ve deneyimlerini paylaşan, yakın ilgi ve misafirperverlik gösteren meslektaşlarımıza çok teşekkür ederiz.

 

Yayınlanma Tarihi: 07 Haziran 2022 Salı
Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2022 Cuma