Doğanın ve yeşilin derinliklerinde öğrencilerimize “Ormancılık Sevgisi” aşılamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Fakültemiz Orman Mühendisliği Bölümü 1. Sınıf öğrencileri “Orman Mühendisliğine Giriş” dersi arazi uygulamasını ders sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Bora İMAL eşliğinde 10.11.2023 tarihinde Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğü çalışma alanlarında gerçekleştirdiler.
Uygulama kapsamında ilk olarak Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğü ziyaret edilerek işletme müdürlüğünün orman varlığı ve çalışma programları hakkında bilgi verilmiştir. Uygulamanın ikinci aşamasında ise Yenice-Kadınçayırı ormanlarına gidilerek bazı ormancılık uygulamaları yerinde görülmüştür. Bu kapsamda Sarıçam-Göknar karışık ormanlarına gidilerek ağaç türlerinin tanıtımı yapılmış, ardından ormanlara neden bakım yaparak ağaç kesilmesi gerektiği anlatılmış ve bakım yapılmış sahalar gezilmiştir. Sonraki aşamada ise tohum kaynaklarının tanıtımı yapılarak Sarıçam tohum meşceresi yerinde görülerek ekibe teknik bilgi verilmiştir. Daha sonra ise Sarıçam meşceresinde damga, ağaç kesimi ve boylama işlemleri uygulamalı olarak gösterilmiş ve ormancılıkta iş güvenliğinin öneminden bahsedilmiştir. Ardından odun dışı orman ürünleri üretimi ve pazarlanması hakkında ekibe bilgi verilmiştir. Eğitim arasında ise ormancılık/turizm ve doğa koruma konuları yerinde incelenmiş, ekibe serbest zaman tanınarak zipline sporu yapılmış ve öğrencilerimize mesleğimizin çok yönlü ve zevkli yanlarını görme fırsatı da sunulmuştur. Son olarak orman deposu ziyaret edilmiş, orman deposu ve depodaki emvalleri hakkında ekibe teknik bilgi verilmiştir.
Uygulama dersine Ilgaz Orman İşletme Müdürü Mehmet Akif KILIÇARSLAN (Fakültemiz Mezunu), Orman İşletme Şefleri Zeynep GÜREL (Fakültemiz Mezunu), Ulviye KAYNAK, Orman Muhafaza Memurları ve Orman İşçileri eşlik etmişlerdir. Ilgaz Orman İşletme Müdürlüğünde çalışan yedi Orman Mühendisi meslektaşımız Fakültemiz mezunu olup fakültemizi başarılı bir şekilde temsil etmektedirler.
Uygulama dersleri ile öğrencilerin “Ormana düşen tohum gibi yeşerip büyüdüklerini ve geliştiklerini” ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Bora İMAL, ders uygulamaları ile mühendis adaylarının arazi ve mesleki deneyimlerini erkenden edindiklerini belirtti.
Yoğun çalışma programlarına rağmen uygulama dersinde bizleri yalnız bırakmayan meslektaşlarımıza çok teşekkür ederiz.